BURGERSLACHTOFFERS

In het oorlogsgeweld dat in september 1944 over het dorp raasde zijn negen burgers omgekomen en een zelfde aantal zwaar gewond geraakt. Burgers waanden zich soms veilig als de gevechten wat verder weg leken en hadden geen idee over de reikwijdte van projectielen. Soms was het ook onvoorzichtigheid of vreselijke pech die hen noodlottig werd.

Driek van Houtum - Gerrit Groot

Driek van Houtum, 40 jaar
Gerrit Groot, 23 jaar (onderduiker)

25 september 1944
Driek van Houtum was ’s morgens vroeg, met zijn onderduiker Gerrit Groot uit Zaandam, uitgereden om te gaan melken. Zij werden onder vuur genomen op Den Dubbelen ter hoogte van de Elize Hoeve. Gerrit was onmiddellijk dood. Driek heeft zwaar gewond nog een paar honderd meter gekropen in een vergeefse poging om het huis van Willem Verhagen te bereiken.
Driek liet zijn vrouw Mieke achter met zeven kinderen. 

Marjan Verstappen

Marjan Verstappen, 62 jaar

29 september 1944
Marjan Verstappen was, gebruikmakend van een kalmte in de gevechten, even de kippen gaan verzorgen. Ze werd getroffen door een granaat die afketste van de gevel van een huis. Marjan was op slag dood.
Postbode Jan Deckers schrijft geëmotioneerd in zijn dagboek: "Marjanneke dood! Dat was het enige wat die aanval bereikte. Marjanneke dat goeie zieltje! Dood door de oorlog!"

Mobirise

Dorus van Heeswijk, 51 jaar

30 september 1944
Terwijl zijn gezin in Eerde in een schuilkelder zat, ging Dorus van Heeswijk naar zijn huis op de Vlagheide om geld en kostbaarheden veilig te stellen. Het huis werd getroffen door een aantal granaten. Dorus, vader van acht kinderen, overleefde het niet. Hij werd begraven op het kerkhof in Eerde. Enkele dagen later besefte zijn vrouw dat samen met Dorus waarschijnlijk het familiekapitaal begraven was. Het graf werd geopend en het geld en de sierraden bleken inderdaad in zijn binnenzakken te zitten.

Mobirise

Jan Wallensteijn, 31 jaar (onderduiker)

21 november 1944
Jan Wallensteijn uit Loosduinen zat bij de familie van Geffen ondergedoken.
Het was november, de rust was enigszins teruggekeerd in Eerde en omgeving.
Op 21 november fietste Jan over het Boterpad langs de boerderij van Jas van der Linden (nu de boerderij op het terrein van de Mars fabrieken). Hij werd dodelijk getroffen door een bom die werd verloren door een vliegtuig dat terugkeerde van een missie boven Duitsland. 

Mobirise
Frans van Asseldonk, 20 jaar

December 1944
Frans van Asseldonk uit Eerde was in september 1944 bij een boer in Boxtel aan het werk in de boomgaard toen hij werd getroffen door een granaat. Drie maanden later is hij aan zijn verwondingen overleden.
Frans is slechts 20 jaar oud geworden.

Mobirise
Graard van Grinsven, 46 jaar

8 mei 1945
Het was 8 mei 1945. Enkele dagen eerder erkenden de bezetters in Wageningen hun nederlaag. De vrede was getekend. Maar de oorlog bleef slachtoffers maken.
In het Wijbosch Broek reed Graard van Grinsven met zijn paardenwagen  op een landmijn, waarbij hij het leven verloor.

Mobirise

Ardina van der Heijden – Vissers, 53 jaar

29 september 1944
Ardina van der Heijden was te voet op weg naar het ziekenhuis om daar iemand te bezoeken. Onderweg werd ze door een granaatscherf in haar hals getroffen. Zij overleed ter plekke.

Mobirise

Bert Korsten, 27 jaar

Bert wandelde met twee andere Eerdenaren langs de spoorlijn toen hij daar een boobytrap ontdekte. Bert had al vaker munitie uit elkaar gehaald en wilde ook dit projectiel onderzoeken. Dit keer ging het vreselijk mis. Bert overleefde de ontploffing niet.

AI Website Generator