TERUG NAAR BEGINPAGINA
 

NIEUWS
BEVRIJDERS
HERDENKINGEN
ADOPTIEKLAS
COMITÉ 
September 1944
VIDEO
TOEN - NU
CONTACT
LINKS
SITE MAP

GERONIMO WANDELTOCHT

Geronimo was een heldhaftig en wijs opperhoofd van de Apache indianen. De Amerikaanse parachutisten die onze regio in 1944 hebben bevrijd, kozen Geronimo als mascotte en schreeuwden zijn naam wanneer zij uit het vliegtuig sprongen.
Het Amerikaanse 501ste Parachute Infanterie Regiment, onderdeel van de 101ste Airborne Divisie, heeft de naam van Geronimo en een beeltenis van hem in haar embleem opgenomen.
Tijdens Operatie Market Garden had dit regiment de opdracht om de bruggen bij Veghel te veroveren zodat Engelse en Amerikaanse voertuigen vanuit België konden oprukken naar Arnhem. Op 17 september 1944 landden honderden parachutisten van het 501ste PIR op de Vlagheide. Een deel van hen trok onmiddellijk naar Veghel, een ander deel hield Eerde onder controle. In de weken daarna werd rond het dorp felle strijd geleverd om Duitse aanvallen af te slaan. Hierbij zijn veel slachtoffers gevallen, waaronder ook Eerdse burgers.
De Geronimo wandeltocht van 2017 volgt een geheel andere route dan in 2016 en voert u naar  plekken waar in 1944 zwaar is gevochten. Onderweg krijgt u op verschillende punten informatie over gevechten die hier in 1944 plaatsvonden. Re-enactors laten zien hoe de soldaten leefden en wat hun uitrusting was.
De Geronimo wandeltocht is dus niet alleen een wandeling maar ook een ontdekkingstocht door een stukje recente geschiedenis dat niet vergeten mag worden. Na de wandeling kunt u nog een bezoek brengen aan het Geronimo museum in de Eerdse molen.
De Geronimo wandeltocht wordt georganiseerd door het Airborne Comité Eerde in samenwerking met de Stichting Eerdse Molen en re-enactmentgroep The Klondikes.

Datum: 10 september 2017

Startpunt: St. Antoniusmolen, Zandvliet Eerde

Inschrijving / start:  van 9 tot 11 uur

Afstand: 7,5 of 15 km

Deelname € 4,-.  

In verband met de veiligheid moeten kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding van een volwassene lopen.  Voor deze kinderen is deelname gratis.

Kijk ook op: